Wat zijn rich snippets?

Onder rich snippets verstaan we de zoekresultaten in Google die verrijkt zijn met extra (visuele) informatie. Zo bestaan er tegenwoordig al een heleboel snippets voor verschillende types siteinhoud. Bijvoorbeeld voor breadcrumbs, recensies, recepten, muziek, video en nog een heleboel meer zijn er al dergelijke code snippets beschikbaar.

Het voordeel van deze te implementeren is dat dergelijke zoekresultaten veel meer uit het oog springen dan de gewone platte zoekresultaten. Deze laatste bevatten doorgaans slechts een titel, een link en een korte beschrijving. Rich snippets kunnen searchers daarentegen al veel meer informatie meegeven vooraleer eerst te hebben moeten doorklikken.

Google Rich Snippets

Het nadeel is wel dat je een zekere technische achtergrond nodig hebt om ze te kunnen implementeren, temeer omdat iedere snippet andere stukken extra HTML-code vereist. Deze code is meestal gebaseerd op zogenaamde microformats, of het nieuwe schema.org formaat. Om te testen of je de snippets correct hebt geïmplementeerd, kan je gebruik maken van de rich snippet testing tool van Google die je een dummybeeld geeft van hoe je zoekresultaten er zullen uitzien.

Beter voor rankings?

Het hebben van rich snippets in je website code zal je evenwel geen betere rankings bezorgen. Het enige dat deze codefragmenten je (meer dan waarschijnlijk) opleveren is een hogere doorklikratio van bezoekers op de zoekresultatenpagina's. Die hogere doorklikratio is mogelijk wel een meespelende factor in het google zoekalgoritme, maar 100% zeker kunnen we daar niet van zijn.

Let wel op dat het implementeren van een correcte snippets opmaak je geen sluitende garantie biedt dat Google deze informatie ook voortaan zal gaan tonen. Dit is afhankelijk van een heleboel verschillende factoren, die buiten Google zelf niemand echt kent. Het kan trouwens ook een tijdje duren vooraleer Google deze extra informatie oppikt, dus je hebt best wel even geduld!