Wat zegt Google?

Voor eender wie nog maar net kennis heeft gemaakt met SEO, heeft Google een tijd geleden een bijzonder handige beginnershandleiding samengesteld. Deze zit boordevol nuttige tips die je op weg kunnen helpen je eigen website verder te optimaliseren voor zoekmachines. Via de link hierboven kan je deze tips eens in detail nalezen, maar we zetten toch graag even de belangrijkste zaken op een rijtje.

Paginatitels

Het is cruciaal dat de paginatitels op je website volstrekt uniek zijn, en een goede beschrijving zijn welk onderwerp een bepaalde pagina concreet behandelt. Deze titels zullen ook in de zoekresultaten worden weergegeven, en dienen dus daarnaast ook om de interesse van mogelijk bezoekers op te wekken. Best voorzie je dus iedere pagina van een vlot leesbare, maar toch best korte beschrijving in de titel.

De mening van Google

URL-structuur

Google raadt ook aan om je pagina url's zo kort en proper mogelijk op te bouwen. Aan de hand van de url moet men eenvoudig kunnen concluderen waarover een pagina gaat. Maak dus gebruik van woorden in je url's in plaats van een aanschakeling van getallen en vreemde tekens. Deze laatste stralen bovendien minder vertrouwen uit naar je bezoekers toe.

Een belangrijke zoekterm in de url opnemen is bovendien ook een surplus. Wees er ook zeker van dat dezelfde inhoud niet op verschillende url's terug te vinden is. Zoniet loop je het risico tegen een duplicate content penalty aan te lopen. Is dit momenteel wel het geval, zal je aan Google moeten aangeven welke de voorkeursurl is aan de hand van 301 redirects of een canonical url.

Unieke en nuttige content

Zoals we hierboven reeds meldden, vindt Google het belangrijk dat dezelfde inhoud niet op verschillende url's terug te vinden is om geen duplicate content te krijgen. Dit is echter niet enkel van tel binnen de eigen site, maar ook over sites heen. Kopieer dus geen teksten van andere internetbronnen, maar zorg zelf voor unieke en originele content! De kwaliteit en nuttigheid van de inhoud van je website is iets waar Google naar eigen zeggen in de toekomst alsmaar meer waarde aan zal gaan hechten. Google geeft ook de raad mee om steeds in het achterhoofd te houden dat je dient te schrijven voor je bezoekers en niet voor Googlebot. Prettig leesbare teksten zijn dus een must.

Afbeeldingen

Een onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het optimaliseren van een website zijn de afbeeldingen. Mede daarom is het momenteel ook redelijk eenvoudig om op afbeeldingen te ranken in "Google Afbeeldingen Zoeken". Google raadt in dat opzicht aan om bij afbeeldingen extra aandacht te besteden aan de bestandsnamen en alt-attributen bij het invoegen van een afbeelding. Deze dienen beiden een indicatie te geven wat er op de foto te zien is. Bovendien wordt de waarde van het alt-attribuut getoond wanneer een browser bijvoorbeeld geen afbeeldingen ondersteunt.

Heading tags

Heading tags dien je volgens Google te gebruiken om bepaalde content in de tekst meer te benadrukken. Normaal gebruik je deze om een zekere hiërarchie in je teksten aan te brengen. Er bestaan zes maten in deze heading-tags, gaande van <h1> de belangrijkste tot <h6> de minst belangrijke.