Wat kan je zelf doen?

On-site SEO

Zoals we reeds vermeldden is de vereiste vooraleer te starten met een SEO project dat de huidige website technisch 100% correct is opgebouwd. Indien je gebruik maakt van een CMS als Wordpress, wordt dit – mogelijk door gebruik van een plugin - grotendeels automatisch voor je gedaan. Zoniet heb je wel enige technische kennis nodig voor het aanpassen van HTML tags en/of de opbouw van url's. Het is onder meer belangrijk dat iedere afzonderlijke webpagina een originele paginatitel heeft die de lading ervan zo compleet mogelijk dekt.

Stukje HTML code

Daarnaast is het ook een goed idee om de inhoud van je website eens grondig te evalueren. Zorg er zeker voor dat de zoekwoorden waarvoor je wenst gevonden te worden ook voldoende voorkomen in de paginatekst. Maar overdrijf hier zeker niet mee of je loopt het risico te worden bestraft voor keyword spamming. De beste stelregel is dat het vlot en aangenaam leesbaar moet blijven voor je bezoekers. Maak dus nu en dan ook eens gebruik van een passend synoniem.

Een goede tip is om regelmatig voor nieuwe tekstinhoud te zorgen. Toon dus op periodieke basis aan de zoekmachines dat je website nog leeft! Beschikt je website ook over een blog, is dit daarvoor een goed medium. Op een blog kan je ook gemakkelijk eens iets met een luchtiger onderwerp kwijt.

Off-site SEO

Een kleine dosis linkbuilding valt zeker en vast ook zelf te doen. Een gemakkelijke manier om enkele (gratis) links te verkrijgen is om een goede zakenpartner eens te vragen of hij/zij wilt linken naar je website. Je kan ook een bedrijfspagina aanvragen op een populaire bedrijvengids, zoals Yozo bijvoorbeeld. Dit zijn links met een zekere waarde en kosten je bovendien niets.

Tot slot kunnen we iedereen ook aanraden je als bedrijf meer te profileren op sociale media als Facebook en Twitter. Ten eerste bouw je zo een - voor Google zeer belangrijke - online reputatie op. Ten tweede is het een goede manier om de bekendheid bij je doelpubliek te vergroten.