Wat is SEO?

Homepage van Google

Vandaag de dag belandt het merendeel van de bezoekers van een website daar na het uitvoeren van een zoekopdracht bij één van de gekende zoekmachines. Logischerwijs is het dan ook enorm belangrijk dat je eigen doelpubliek je website ook via die manier kan terugvinden. Je kan dan wel veel geld investeren in een gebruiksvriendelijke, moderne website maar als niemand hem kan terugvinden is dat ook van weinig nut!

Om dit probleem aan te pakken, bestaat er tegenwoordig zoiets als zoekmachinemarketing (SEM). Dat omvat alle technieken die er voor zorgen dat webpagina's beter vindbaar worden in de zoekresultaten van bepaalde trefwoorden. Deze moderne vorm van marketing kan verder onderverdeeld worden in twee deelsegmenten: SEO & SEA.

SEO & SEA

SEO (of zoekmachine optimalisatie) vormt dus één afzonderlijk aspect binnen de ruimere noemer van de zoekmachinemarketing. De SEO-kant kan men beschrijven als de waaier van activiteiten die te maken hebben met het beter laten scoren van een webpagina voor bepaalde trefwoorden in de organische zoekresultaten van zoekmachines.

Het voordeel hiervan in vergelijking met SEA (of zoekmachine adverteren) is dat men per bezoeker die aangereikt wordt via de zoekresultaten geen extra kosten dient te betalen. Mede daarom vormt zoekmachineoptimalisatie dan ook een beter alternatief als je meer op lange termijn resultaten wenst te boeken.

Onsite & offsite

Zoekmachineoptimalisatie kan men verder nog eens gaan opdelen in twee types van optimalisatie: de onsite optimalisatie en offsite optimalisatie. Bij de eerste ligt de nadruk voornamelijk op het aanbrengen van allerlei technische verbeteringen in de achterliggende sitecode én het optimaliseren van de tekstinhoud die op de website te lezen valt, wat volgens SEO professional Jonas steeds belangrijker zal worden. Offsite optimalisatie legde de focus voordien haast uitsluitend op het verkrijgen van relevante inkomende links, maar tegenwoordig is het veel meer dan enkel dat. Onder andere je aanwezigheid op sociale media, je online reputatie/auteurschap, ... beginnen ook alsmaar meer invloed te hebben.