Video SEO: een overzicht

Door de lancering van Google Penguin & Google Panda een tijdje geleden ligt de focus in zoekmachineoptimalisatie meer en meer op het produceren van uiterst unieke en kwaliteitsvolle content. Desalniettemin wordt online video in dat opzicht vaak min of meer uit het oog verloren. Nochtans heeft het optimaliseren voor online video een heleboel voordelen.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, wordt wel eens gezegd. Dat video dan ook snel heel veel informatie kan overbrengen is dus ook geen verrassing. Bovendien brengt een kwalitatieve video veel eenvoudiger een grote hoeveelheid inkomende links binnen. Dit gebeurt zowel doordat sites naar je video linken of meer zelfs door social media shares. Bijvoorbeeld bijzonder grappige video's of uiterst informatieve video's (zoals de Whiteboard Friday reeks op Moz.com) scoren daarom ook doorgaans bijzonder goed in de zoekmachines.

Optimaliseren voor website video

HTML5

Indien je wilt gaan ranken voor een zelf ontwikkelde video raden we wel aan dat je deze video ook zelf host en niet op een grote videosite als YouTube upload. Zoniet loop je het risico dat deze sites hoger gaan ranken voor jouw video dan je eigen website dat zal doen.

De komst van de HTML5 technologie heeft de implementatie van video in websites wel danig vergemakkelijkt. Zo laat HTML5 onder meer toe meer zinvolle informatie over een video mee te geven aan zoekmachines. Dit is vooral van groot nut voor het implementeren van Google rich snippets voor video, meer bepaald de video miniatuurweergaves die je soms terugvindt in de zoekresultaten.

Deze laten de videoresultaten veel meer in het oog springen dan bij gewone tekst zoekresultaten het geval is. Dit alles maakt het optimaliseren van je video's voor SEO sowieso de moeite en zeker het bekijken waard!

Deze pagina werd toegevoegd door De Zoekmachine Expert, een onafhankelijke SEO consultant die KMO's helpt bij het ranken in zoekmachins als Google en Bing. Met zijn ervaring op het vlak van video SEO leek het ons heel erg boeiend om hem aan het woord te laten. Bedankt!