Hoe kies je keywords om op te werken?

Vooraleer je tot de stap bent gekomen dat je je website zal gaan optimaliseren voor zoekmachines, is het logisch dat je weet voor welke specifieke sleutelwoorden –en zinnen je dat gaat doen. Hiervoor moet je dus eerst een grondige keyword analyse doen. Het is uiteraard interessant om te weten via welke zoekopdrachten je doelpubliek zoekt naar de zaken die jij wenst aan te bieden. In veel gevallen is dit wel een beetje giswerk, maar er bestaan wel enkele handige instrumenten die je hierbij zouden moeten kunnen helpen.

Google Keyword Planner

De eerste en wellicht ook meest gebruikte tool voor het ontdekken van interessante keywords is de Keyword Planner van Google (voorheen de Google Keyword Tool). Deze geeft je voor een bepaalde zoekterm een heleboel gerelateerde zoektermen of –combinaties, vergezeld van hun zoekvolume in Google. Zo krijg je ook meteen een indicatie hoe populair een bepaald keyword is.

Een goede tip is in ieder geval om op zoek te gaan naar langere woordencombinaties die toch nog voldoende zoekvolume weten te genereren. Het is best begrijpelijk dat een lokale schoenenwinkel graag wenst te ranken op "schoenen", maar een zeer haalbare doelstelling is dat allerminst. Het opnemen van bijvoorbeeld keywords als "bruine schoenen antwerpen" is dat zeker wel.

Keyword research met Google Instant Search

Instant Google Search

Sinds enige tijd kunnen we bij Google reeds zoekresultaten te zien krijgen tijdens het typen, dus vooraleer op de zoekknop te drukken. Het concept hierachter is dat Google probeert te voorspellen wat onze zoekopdracht zal zijn op basis van populaire eerder uitgevoerde zoekopdrachten. Dit kunnen we echter ook gaan gebruiken om ideetjes op te doen voor nieuwe keyword combinaties. Probeer dus eens een aantal relevante keywords in te typen, probeer wat verschillende letters als begin voor een tweede term en ga na of er mogelijk interessante voorspellingen worden voorgesteld.

Social Media: Youtube & Twitter

Een derde mogelijk interessante bron van keywords is te gaan strandduinen in de interesses en woordkeuzes van je doelpubliek. Vaak vind je wel comments op YouTube of Twitter conversaties die gaan over jouw onderwerp. Ga daar dus ook eens in rondkijken en mogelijk komt daar wel een voltreffer uit!