Hoe belangrijk is tekst?

Eén van de belangrijkste elementen van een website voor zoekmachineoptimalisatie is gegarandeerd de tekst die er op te lezen valt. Aan de hand van de tekstinhoud van een pagina kan de spider van een zoekmachine gemakkelijk achterhalen waarover het gaat en die informatie alzo gaan indexeren.

Dit is veel minder het geval wanneer een webpagina uitsluitend is opgebouwd uit embedded flash of een serie aan afbeeldingen. Ook al is er op het flashgedeelte ook schijnbaar tekst terug te vinden, het is voor een zoekmachine in dergelijke gevallen veel complexer of haast onmogelijk om een webpagina betekenisvol te begrijpen.

Tekstinhoud is belangrijk voor zoekmachines

(Text) Content is king

Het belang van tekst is echter niet louter voor de werking van zoekmachines immens. Ook de gebruikers van je website zijn veeleer geïnteresseerd in tekst die een antwoord biedt op hun vragen dan in blitse randeffecten of afbeeldingen. Zeker in moderne tijden als vandaag waarin er alsmaar meer geshared en geliked wordt, is het belangrijk dat we onze focus verleggen op goede content in plaats van louter te letten op de vormgeving.

Ook al moet je steeds blijven schrijven met je bezoekers in het achterhoofd, vergeet ook niet dat Google mogelijk één van je trouwste bezoekers zal blijven! Het blijft ondermeer belangrijk dat je teksten voldoende lang zijn, de nodige keywords bevatten (maar ook niet overdrijven) en bijzonder informatief zijn. Probeer bij afronding steeds trots te kunnen zijn op wat je net hebt geschreven, en als je daar niet toe in staat bent, zorg er dan voor dat je iemand inhuurt die het wel kan! In de woorden van professioneel copywriter Gita: "Laat mij maar indruk maken in jouw plaats!".