Hoe begin je aan een SEO-project?

Evaluatie van de website

Vooraleer goed en wel aan te vatten met een weldoordacht SEO-project is het essentieel de huidige website eens grondig door te lichten. Het heeft immers geen enkel nut links te beginnen bouwen en/of traffic naar je website te sturen indien deze technisch verouderd is of incorrect is opgebouwd. Een eerste stap moet dus zijn een grondige evaluatie van de achterliggende broncode en nadien ook een goede doorlichting van de reeds bestaande website content. Onder meer het inbouwen van Google Rich Snippets is altijd een goed idee om je listings in de zoekresultaten meer uit het oog te doen springen.

Keyword research

Indien je op het punt bent gekomen dat je website technisch volledig conform de norm is, kan het echte werk eigenlijk beginnen. De eerste en belangrijkste step is het zoeken van relevante sleutelwoorden/sleutelzinnen waar je doelpubliek vaak op zoekt. Dit zoekwoordenonderzoek zal de basis vormen voor de verdere verloop van je SEO project. Lees ook onze pagina over keyword research om hier iets meer over te lezen. Wees ook niet te ambitieus en leg je focus niet op onhaalbare keywords, maar mik liever op de long-tail keywords. Dat zijn sleutelzinnen die uit drie of meer woorden bestaan.

Content Marketing

Content marketing

Nadat je een redelijk gevuld lijstje hebt opgebouwd met interessante sleutelzinnen, verleggen we de focus naar de content. Dit kan zowel gaan over het bijwerken van reeds bestaande content als het schrijven van nieuwe content stukken. Dat kan je zowel zelf onder handen nemen of uitbesteden aan een SEO copywriter zoals mijn goede vrienden van SEOSchrijver.com of Marliesje. Het voordeel daarvan is dat zij perfect weten hoe SEO-vriendelijke teksten te schrijven plus nog belangrijker dat ze een volledig andere invalshoek hebben ten aanzien van jouw product/dienst. Op welke manier je het ook doet, vergewis je ervan dat je teksten meerwaarde bieden en volledig origineel zijn. Dit om "duplicate content" penalties te vermijden.

Link building

Nadat je je website en de bijhorende content hebt geoptimaliseerd, is het ook belangrijk dat andere websites naar jouw content beginnen linken. Bij voorkeur wens je inkomende links te vergaren van andere websites binnen een gerelateerd onderwerp. Dit proces van linkbuilding is wat moeilijker zelf onder handen te nemen, maar door het schrijven van uiterst originele en interessante inhoud kan je deze links op een natuurlijke manier laten aangroeien. En zo heeft onder meer Google het het liefst!