Het belang van links

Google Pagerank

Alle zoekmachines hechten enorm veel belang aan de inkomende links die een webpagina van andere websites ontvangt. Zoekmachines hebben inkomende links namelijk altijd bekeken als een soort van aanbeveling door iemand anders, die aangeeft dat het artikel interessant blijkt en mogelijk een meerwaarde biedt. De kwaliteit van de inkomende links is daarnaast ook wel belangrijk. Eén inkomende link die via een grote nieuwssite komt is in principe veel meer waard dan tien links van enkele afzonderlijke weblogs. De Google Pagerank van de linkende pagina was in het verleden een zeer belangrijke factor voor het bepalen van de kwaliteit van de links.

Doordat dit systeem echter wel de nodige gebreken kende en gemakkelijk kon misbruikt worden, is de belangrijkheid van Pagerank wel danig afgenomen. Zo werden er namelijk op grote schaal links gekocht op webpagina's met een hoge Pagerank. Tegenwoordig volstaat het dus lang niet (meer) om louter een groot aantal links bijeen te sprokkelen. Meer zelfs, sinds de Google Penguin update worden dergelijke linkbuilding praktijken zelfs actief bestraft.

Google Penguin update pakt black-hat linkbuilding aan

Natuurlijke links

Google hecht namelijk veel meer waarde aan links die op een natuurlijke manier gegroeid zijn dan links die overduidelijk door optimalisatie overwegingen opgezet zijn. Google geeft in dat opzicht altijd de raad mee om ervoor te zorgen dat je website superoriginele en unieke content bevat, om zo links van anderen te "verdienen". Men spreekt ook wel eens van "link earning" in plaats van "link building". Zo ziet Google het immers het liefst!

In veel gevallen is dit wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Welnu, door middel van een beetje vindingrijkheid kan je zeker enkele goede links (laten) bouwen die er bovendien ook nog eens natuurlijk uitzien. Variatie is wat ons betreft hierbij hét codewoord! Onder meer is het belangrijk dat je de anchor tekst van de inkomende links voldoende laat variëren. Het oogt namelijk allesbehalve geloofwaardig dat verschillende onafhankelijke websites met een identieke tekst naar je pagina gaan linken.

 [EDIT- na inzending van SEOAdviseur.com]
Wissel ook eens een tekstlink af met een link vervat in een afbeelding. Variatie is het key concept in link building, en in mijn ogen nog belangrijker dan natuurlijkheid!
[/EDIT]

Voel je je hoe dan ook niet zeker over de juiste aanpak, is het geen slecht idee dit eventueel uit te besteden aan een professioneel SEO-bureau. Zij zijn gegarandeerd beter op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de zoekalgoritmes en weten perfect wat kan en wat niet!